Vlastnosti látek

Vlastnosti látek

Metody určování vlastností látek:

  1. pozorování
    • očima (skupenství, barvu, lesk, tvar)
    • nosem (vůni a zápach)
    • jazykem (chuť)
    • hmatem (vodivost tepla, hrubost povrchu, pružnost)
    • ušima (zvukovou vodivost)
  2. pokus (experiment)
    • zjišťuje chování látek za určitých podmínek
    • příklady pokusů – hořlavost, chování při zahřívání, rozpustnost ve vodě
  3. měření
    • teplota tání
    • teplota varu
    • hustota
  4. výpočet
    • hustota z objemu a hmotnosti

 

Rozlišení vlastností kuchyňské soli, krystalového cukru a naftalenu

Látka

  

Vlastnosti

 

barva

zápach

rozpustnost

při zahřívání

ve vodě

v benzínu

sůl

     

cukr

     

naftalen

     

 

Test – ukoly:

  1. Které z uvedených dějů jsou chemické:
    • A) mrznutí vody na rybníku o         
    • B) tavení skla  o        
    • C) vypařování lihu  o
    • D) spalování uhlí  o       
    • E) rezavění oceli  o   
    • F) slazení kávy 
    • G) spalování benzínu v motoru auta o        
    • H) schnutí vypraného prádla  o        
    • I) pečení chleba 
    • J) solení zasněžených vozovek
  1. Jaké předpokládáš výsledky pokusů ? – zahřívání benzínu v misce
  • zahřívání kousku igelitu v plameni
  • zahřívání křídy ve zkumavce
  1. Doplň v tabulce vlastnost, kterou se liší uvedené látky. (doplňte vždy jednu z těchto vlastností: pružnost, barva, zápach)

Látky

Vlastnost, která látky odlišuje

benzín, voda, ocet 

 

sklo, plexisklo

 

zlato, železo

 
  1. Do tabulky dopiš vždy jednu vhodnou vlastnost

Látky

 

Vlastnosti

stejné

rozdílné

voda a líh

  

cukr a sůl

  

hliník a měď

  
reklama