Sacharidy
14. 7. 2021 2021-08-30 18:13Sacharidy
Sacharidy
- sacharón = cukr
Obecná charakteristika a klasifikace sacharidů.
- glycidy (glýkys = sladký), uhlovodany, uhlohydráty
- vznikají při fotosyntéze: 6CO2 + 12H2O > 6O2 + C6H12O6 + 6H2O (slunce, chlorofyl – biokatalyzátorem)
- funkce: zásoba (škrob, glykogen) a zdroj energie, zdroj uhlíku (houby), struktura buněk rostlinných pletiv (celulosa)
- výskyt: rostlinné a živočišné buňky
- C, H, O
- příjem: v potravě (krátkodobě – z AK, glycerolu)
- průmysl: sladidla, papír, alkohol, výbušniny, umělá vlákna, kyseliny
- nejrozšířenější přírodní látky (v organismech)
rozdělení
- Monosacharidy – 1 sacharidová jednotka
- Oligosacharidy – 2-10 monosacharidových jednotek
- Polysacharidy – 10 a více monosacharidových jednotek
- (cukry: sladké a ve vodě rozpustné monosacharidy/oligosacharidy)
vzorce
- Fischerovy: necyklické
- Tollensovy: naznačení cyklu
- Haworthovy: cyklické
Monosacharidy – rozdělení, výskyt, vlastnosti, optická izomerie, reakce monosacharidů, význam
rozdělení
- dělí se dle počtů uhlíků v řetězci (3-7C): triosy, tetrosy, pentosy, hexosy, heptosy
- 2 řady: aldosy a ketosy
výskyt
- D-Ribosa: nukleové kyseliny
- D-Glukosa: ovoce, med, krev
- D-Galaktosa: v mléku
- D-fruktosa: ovocný cukr
vlastnosti
- bílé krystalické látky, sladké
- krystalické struktury, dipól
- velký počet OH skupin (polární vazba) > dobře rozpustné ve vodě
- nevedou elektrický proud (vodné roztoky)
- poloacetalový hydroxyl > redukční vlastnosti, narazení vodíku zbytkem > glykosidy > glykosidická vazba
- glykosidy: salicin (v kůře vrby), amygdalin (mandle)
optická izomerie
- chirární uhlíky: C* – nese 4 další různé navázané ligandy > opticky aktivní – stáčí rovinu polarizovaného světla doprava/doleva > izomery = enantiomery D a L (dle OH na posledním C*)
- epimery: nejsou izomery, ale 2 odlišné látky (nejsou zrcadlové, ale mají otočen třeba jen jeden článek)
- Fischerova projekce/Fischerovy vzorce
- sacharidy většinou v cyklické formě: furanosy (5ti členný cyklus) a pyranosy (6ti členný cyklus)
cyklické struktury monosacharidů
- vznik adicí některé z hydroxylových skupin > aldehydická/keto
- > poloacetal – furanosa/pyranosa (častější)
- na prvním vodíku od cyklického kyslíku > poloacetalový hydroxyl
- monosacharidy – α anomery (hydroxyl dolů- D) β anomery (hydroxyl vzhůru – D) – L opačně
- mutarotace: rovnováha mezi formami – změna rotace (Změna optické otáčivosti cukru pozorovaná okamžitě po rozpuštění izolovaného anomeru cukru ve vodném prostředí, která je důsledkem ustavování rovnováhy mezi α- a β- formou pyranosy nebo furanosy )
zápis:
- pyranosy – O vpravo nahoře, furanosy – O nahoře
- aldózy (C1), ketózy (C2) – vpravo od kyslíku (pokračuji ve směru hodinových ručiček)
- substituenty: vpravo > dolů, vlevo > nahoru
reakce:
- acyklické cukerné alkoholy > alditoly
- D-glukosa > D-glucitol
OXIDACE
- aldóz > aldonové kyseliny
- D-glukosa > kyselina glukonová
ESTERIFIKACE
- reakce s kyselinami (fosforečná – trihydrogenfosforečná)
- D-glukosa-1-fosfát
význam:
- D-Ribosa: nukleové kyseliny, nukleoidy, ATP
- D-Glukosa: hroznový cukr, příroda-ovoce, významný zdroj energie, v krvi
složka oligosacharidů a polysacharidů
výroba: etanolu, butanolu, acetonu, kys. citrónové
karamel – barvivo v potravinářství
výroba hydrolýzou škrobu
- D-Galaktosa: v mléku
- D-Fruktosa: ovocný cukr, vznik hydrolýzou sacharosy, ketosa, nejsladší cukr
- funkce: zásoba (škrob, glykogen) a zdroj energie, zdroj uhlíku (houby), struktura buněk rostlinných pletiv (celulosa)
Výpočet na oxidaci glukózy.
Význam disacharidů
- bezbarvé, krystalické látky
- dobře rozpustné ve vodě > sladké roztoky
- součástí potravin
- Maltosa: glukosa/glukosa, sladový cukr, hydrolýzou škrobu, redukující
- Laktosa: galaktosa/glukosa, mléčný cukr, v mléce savců, redukující, kvašení > mléčná kyselina
- Sacharosa: fruktosa/glukosa, řepný/třtinový cukr, neredukující, nejrozšířenější cukr, inverze > rozklad na
monosacharidy, potravinářství – invertní cukr
Polysacharidy
- více než 10 monosacharidových jednotek
- biopolymery
- glykosidová vazba
- nemají redukční vlastnosti
- různě rozpustné ve vodě
- HOMOPOLYSACHARIDY: všechny jednotky stejné
- HETEROPOLYSACHARIDY: složeny z různých jednotek
- různé struktury: lineární (celulosa), větvené (glykogen)
- různý význam: stavební (celulosa, chitin), zásobní (škrob, glykogen), se specifickými vlastnostmi
Celulosa
- homopolysacharid: glukosa
- primární stavební složka stěny rostlinných buněk
- váže v biosféře více než ½ uhlíku
- řetězce seřazeny a stabilizovány pomocí vodíkových můstků
- nerozpustná ve vodě, rozpustná v hydroxidech
- výroba papíru, estery s kyselinou dusičnou > střelný prach, výroba hedvábí a celofánu
Chitin
- homopolysacharid, N
- exoskelet členovců, buněčné stěny hub a některých řas
Glykogen
- homopolysacharid
- zásobní látka živočichů
- játra, svaly
- rozpustný ve vodě
Zászbní – méně vodíkových můstků, částečně rozpustné
Škrob
- homopolysacharid: glukosa
- 2 složky – α amylosa (nevětvená, rozpustná ve vodě), amylopektin (větvený, bobtná ve studené vodě)
- zásobní látka rostlin
- koloidní roztoky
- brambory, obiloviny
- výroba D-glukosy
Pektiny
- zásobní
- polysacharidy
- jablka, citrusy
- zahřátí > gely > džemy
Vysvětlit podstatu redukujících a neredukujících sacharidů pomocí Fehlingova a Tollensova činidla
- oxidace – Fehlingovým/Tollensovým činidlem > monosacharidy redukující cukry
- Důkaz:
- Pomocí Fehlingova nebo Tollensova činidla (oxidace)
- Fehlingovo činidlo:
- Obsahuje měďnaté ionty, které se po kontaktu s monosachridy mění na oxid měďný (červená barva)
- Z namodralého roztoku (modrá skalice) vzniká fialový nebo červený roztok
- Tollensovo činidlo:
- Obsahuje stříbrné ionty, které se po kontaktu s monosacharidy mění na stříbro
- Z roztoku se vysráží tenký stříbrný povlak (stříbrné zrcátko)
- Redukující sacharidy:
- Obsahují poloacetalový hydroxyl
- Neredukující sacharidy:
- Neobsahují poloacetalový hydroxyl
Popsat důkaz škrobu roztokem jodu.
- Provádí se pomocí Lugolova činidla
- Složené z roztoku jodu a jodidu draselného s vodou
- V případě přítomnosti škrobu se látka zbarví temně modrofialově
- Jod reaguje s α-amylosou -> vznik barevné soli
Metabolismus sacharidů.
- oxidace > CO2 + H2O + ATP
- oxidace glukózy: C6H12O6 + 6O2 > 6CO2 + 6H2O
- slinivka břišní (inzulín, glukagon)
- 1 molekula glukózy > 38 molekul ATP
- nevyužitá glukóza > ukládání v organismu jako polysacharidy (glykogen, rostliny – škrob)
- odbourávání glukózy:
- glykolýza (anaerobní oxidace sacharidů) > pyruvát (sůl kyseliny pyrohroznová)
- přítomnost kyslíku: oxidační dekarboxylace = pyruvát > acetylkoenzym A
nepřítomnost kyslíku: mléčné kvašení ve svalech = pyruvát > laktát (kyselina mléčná) > kyslík > pyruvát (1 molekula glukózy > 2 ATP)
- acetylkoenzym A > citrátový cyklus > CO2 + H2O + ATP