Bílkoviny
14. 7. 2021 2021-08-30 18:10Bílkoviny
Bílkoviny
Bílkoviny – složení, struktura, vlastnosti a význam charakteristika
- přírodní látky – základní stavební jednotky živé hmoty
- v trávící soustavě se rozkládají na jednotlivé aminokyseliny
- vznik: (poly)kondenzací aminokyselin
- peptidická vazba
- makromolekulární látky biologického původu – biopolymery
- + 50 AK = bílkoviny/proteiny
- menší molární hmotnost než bílkoviny
- dipeptidy, tripeptidy… > 10AK oligopeptidy x polypeptidy
- funkce v organismu: regulační (hormony – oxytocin, antidiuretický h., insulin, adrenokortikotropní h.)
- rozpustné ve vodě
- fyziologické účinky
- Glutathion: přírodní tripeptid, nukleofilní činidlo
- fibrilární: vláknité, špatně rozpustné ve vodě (svaly, kůže)
- globulární: kulovitý tvar (účastní se chemických dějů)
- jednoduché: jen peptidové řetězce
- složené: něco navíc (ionty, lipidy, sacharidy, zbytek kys. fosforečné)
- primární: dána pořadím a typem AK, lineární
- sekundární: řetězce se stáčí dle postranních řetězců > strukturu stabilizují vodíkové můstky (α-helix (pravotočivá šroubovice), β-skládaný list), závislost na primární
- terciární: prostorové uspořádání sekundární struktury, vodíkové můstky, Van der Waalsovy síly, závislost na sekundární struktuře
- kvartérní: jinak uspořádaná terciární struktura, může být i více řetězců (hemoglobin), i nebílkovinné složky
- při porušení > ztráta funkčnosti
- funkce: stavební, zásobní, transportní, imunitní, syntéza DNA, membránové proteiny, katalyzátor
- rozpustné ve vodě > koloidní roztoky
- katalytické (enzymy)
- obranná (globuliny v krevní plazmě)
- pohybová (aktin ve svalech)
- srážení krve (fibrinogen)
- skleroproteiny
- ve vodě nerozpustné
- odolné enzymům > nestravitelné
- stavební funkce
- kosti, chrupavky, kůže, šlachy
- vroucí voda > želatina
- pojivové tkáně – pevnost
- dostatek kyseliny askorbové (vit. C) > kurděje
- kůže, vlasy, nehty, peří, vlna
- mechanicky a chemicky odolný
- ochranná funkce
- šlachy, tepny > pružnost
- hmyz, pavouci – kokony, pavučina, hedvábí
- biokatalyzátory bílkovinné povahy
- makromolekulární látky
- substrát: látka, na kterou enzym působí
- velice specifické účinky
- lipoproteiny (lipid, stavební fce)
- glykoproteiny (polysacharid, ochranná fce, aglutinogeny, stavební funkce, imunita – interferon)
- fosfoproteiny (kys. trihydrogenfosforečná, zásoba fosforu – syntéza nukleových kyselin)
- metaloproteiny (prvek/kov, ferritin – zásobárna Fe, transferrin – přenos Fe krví)
- hemoproteiny/chromoproteiny (hem, hemoglobin, myoglobin, hemocyanin, cytochrom)
- nukleoproteiny (zásadité AK)
- substituční deriváty karboxylových kyselin
- R – CαH/NH2-COOH
- aminoskupina na αC
- postranní řetězce: polární, nepolární, kyselé, zásadité
- 2AK – peptid
- opticky aktivní: D, L
- neesenciální – tělo si syntetizuje: transaminacemi z AK přijatých v potravě
- proteinogenní: geneticky kódované
- bezbarvé, pevné, krystalické sloučeniny
- rozpustné ve vodě
- většina amfoterní (COOH > kyselost, NH2 > zásaditost)
- 12 AK – neesenciální
- 8AK – esenciální: leucin, izoleucin, threonin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan, valin
- dělení: dle postranních řetězců: nepolární, polární, kyselé (COOH – odštěpení H), zásadité (NH2 – přijmutí H)
- izoelektrický bod – hodnota pH, kdy se AK chová neutrálně
- neutrální: všechny molekuly ve formě amfiontů – obojakých iontů
- izoelektrický bod: závisí na počtu skupin COOH a NH2 v molekuly
vázání AK v peptidech a aminokyselinách
- biuretová reakce
- síran měďnatý, hydroxid sodný > modrofialové zbarvení
- esenciální = nepostradatelné: musí být organismu dodány v potravě, nevyrobí si je
- aromatický/heterocyklický/rozvětvený uhlovodíkový zbytek
- valin, leucin, izoleucin, methionin, threonin, fenylalanin, tryptofan
- stavební (kolagen, keratin)
- katalytická (enzymy)
- regulační (hormony)
- obranná (protilátky)
- transportní (hemoglobin)
- nezvratné porušení struktury (rozvolnění řetězců)
- terciární a sekundární struktura (určuje vlastnosti)
- ztráta funkce v organismu
- teplem, UV záření, γ záření změna pH, denaturační činidla – kyselina/zásada
- př. vaření (pro lepší trávení), sterilizace, konzervace potravin
- srážení proteinu v roztoku pomocí anorganických solí
- sraženina – bez poškození struktury – jde opět rozpustit
- oddělování bílkovin
- proteolýza: hydrolytické štěpení proteinů
- proteosyntéza: tvoření proteinů
- rozklad bílkovin na AK
- žaludek, tenké střevo
- endopeptidázy (pepsin, trypsin, chymotrypsin) > exopeptidázy a další
- zásoba pro syntézu
- citrátový cyklus > CO2 + H2O + ATP
- vyloučení N > močovina (rostliny – alkaloidy)
reklama