Trávicí soustava
7. 7. 2021 2021-07-07 13:37Trávicí soustava
Trávicí soustava
FUNKCE:
- příjem potravy
- trávení- mechanické a chemické zpracování
- trávíme živiny: cukry, tuky, bílkoviny
- vstřebávání
- výdej, vylučování
FYLOGENEZE:
- prvoci – jednobuněční org., přijímání probíhá různým způsobem – celým povrchem těla (např. bičíkovci), panožky – fagocytóza (kořenonožci – měňavky), buň. ústa (nálevníci – trepka), zpracování potravy – potravní vakuola (váček ohraničený membránou, koluje tělem a uvnitř dochází pomocí enzymů k rozkladu přijaté potravy, jak vakuola putuje v b. roznášení živin)
- další jsou mnohobuněční
- živ. houby – „pytle ze 2 vrstev buněk“ žijící přisedle, tělní stěna je proděravěla velkým množstvím maličkých pórů (ostie) – do centrální dutiny (ale není to TS – pouze filtrační zařízení) se tudy dostává voda v drobným planktonem, potravu vychytávají límečkové b. pomocí bičíků,to co se nestráví, tak odchází ven z těla velkým otvorem (ovulem)
- první pořádnou TS – trávicí dutina (láčka – 1 otvor – přijímací i vyvrhovací) – žahavci (nezmar si rameny dá kořist do láčky, enzymy potravu rozloží a nestrávená potrava odchází ven), gastrovaskulární soustava – medúzy, ploštěnci rozvětvená láčka, kanálky, které láčku tvoří, prostupují celým tělem, potrava nasávána vychlípitelným hltanem, trávení + rozvádění živin přímo k buňkám 2 v 1 – ploštěnky, motolice, trávicí s. úplně chybí u tasemnic – žijí ve střevě člověka, kde je potrava již rozložena, přijímají celým povrchem těla)
- živ., u kterých se vyvinula trubicovitá TS – 2 otvory – přijímací otvor a řitní otvor, výhoda: může přijímat potravu a vylučovat nestrávené zbytky zároveň hlísti
- měkkýši, kroužkovci, členovci, strunatci – trubicovitá TS
- u bezobratlých – měkkýšů – trubicovitá TS – mají různé vychytávky – v dutině ústní mají radulu „pilník“ – mechanické zpracování potravy, mají slinné žlázy ze kterých do dutiny ústní tečou sliny, které zefektivňují trávení, dále mají trávicí žlázu hepatopankreas – slinivka jaterní žláza jednoduchý předskokan slinivky a jater najednou zefektivňují trávení
- hmyz – u členovců (hmyzu) – Malpighiho trubice – vyl. orgán
- strunatci, obratlovci – u paryb spirální řasa (větší povrch střeva), někteří obratlovci mají zuby, které napomáhají k mech. zpracování potravy, plakoidní šupiny – usmrcování potravy, heterodontní chrup – typický pro savce, 4 žaludky u přežvýkavců
- mimotělní trávení (pavouci), kroužkovci, pijavky – slepé vaky jako zásobárny na krev
PRVOCI- celým povrchem těla, ŽAHAVCI- trávicí dutina
PLOŠTĚNCI- trávicí dutina, TASEMNICE- celým povrchem těla
GASTROVASKULÁRNÍ TS-rozvětvená tráv. dutina, tak aby se zvětšil povrch trávení (medúzy)
HLÍSTI- trávicí trubice- nerozlišená
KROUŽKOVCI, MĚKÝŠI- trávicí trubice, slinné žlázy, žaludek, střeva,slinivko-jaterní žláza
OSTNOKOŽCI- ambulakrální soustava- systém kanálků
OBRATLOVCI- trávicí trubice- členěná
KLOAKA- společný vývod- trávicí, vylučovací, rozmnožovací
Ptáci dva žaludky- svalnatý, mechanický
STAVBA:
- Trubicovitá trávicí soustava
- Je tvořena dutinou ústní, hltanem, žaludkem, tenkým střevem, tlustým střevem, esovitou kličkou a konečníkem.
KDE, ČÍM, NA CO?
- CUKRY (sacharidy)
dutina ústní- Ptyalin štěpí cukry na škorb
dvanáctník- Trypsin
Štěpí se na glukózu (monosacharid)
- TUKY (lipidy)
dvanáctník- žluč způsobuje EMULGACI= rozdělení tuků na menší kousky
– Trypsin
Štěpí se na glycerol + mastné kyseliny
- BÍLKOVINY (proteiny)
Žaludek- Pepsin štěpí bílkoviny na kratší řetězce
dvanáctník- Trypsin
Štěpí se na aminokyseliny
PŘÍDATNÉ ORGÁNY:
- 3 páry slinných žláz
- Slinivka břišní
- Játra
DUTINA ÚSTNÍ
- Příjem potravy
- Promísení se slinami a mechanické (v malé míře i chemické) zpracování potravy
- Mechanické- zuby, jazyk
- Chemické- trávení škrobů
ZUBY
ukotveny v dásni, v horním a dolním oblouku čelistním
mechanické rozmělnění potravy
rozlišujeme: řezáky
špičáky
třenové zuby
stoličky
STAVBA ZUBU
1) korunka – vyčnívá z dásně
2) krček
3) kořen – ke kosti připojen vlákny z vaziva → ozubice
Oblast korunky
ZUBNÍ SKLOVINA- na povrchu zubu, v oblasti korunky; vápník a fosfor
ZUBOVINA- obklopena sklovinou
– chemickým složením blízký kosti
ZUBNÍ DŘEŇ- vazivová tkáň s nervy a cévami
– přívod živin, cukrů, O2
Oblast kořene
ZUBNÍ CEMENT- kryje dentin
– má stavbu kosti
zuby zasazeny v zubních jamkách
Chrup mléčný (dočasný) a definitivní (trvalý)
mléčné zuby- zakládají se v nitroděložním období
– okolo 6. měsíce života růst zubů (20)
definitivní chrup- 32 zubů (včetně zubů moudrosti)
– 17 – 25 rok života růst zubů moudrosti
– řezáky (2), špičáky (1), třenové (2), stoličky (3)
zubní plak – vrstva na našich zubech
– složky: zbytky potravy, bakterie
PATROVÉ MANDLE
funkce: imunitní- na povrchu bílé krvinky, likvidace škodlivin
Streptococcus pyogens způsobí zánět = Angina → rozmnožení bílých krvinek (bílé mandle)
JAZYK
- příčně pruhovaná svalovina
- funkce: rozmělňování potravy, posílání potravy dál
- sídlo chuti- sladkost- na špičce, slanost- po stranách, kyselost- po stranách a uprostřed, hořkost- vzadu
Papily- výběžky na jazyku, součástí jich jsou chemoreceptory- chuťové pohárky chrání
před tím, abychom nesnědli něco špatného
– něco sníme produkce slin strávení
SLINNÉ ŽLÁZY
2 DRUHY:
- DROBNÉ SLINNÉ ŽLÁZY- vystýlají dutinu ústní- vývod malého množství slin
- VELKÉ SLINNÉ ŽLÁZY- 6 (3 páry) kolem dutiny ústní- kanálkem odchází do dutiny ústní (exokrinní žlázy- s vývodem)
2 příušní žlázy
2 podčelistní žlázy
2 podjazykové žlázy
Sliny: 99% voda
1% organické látky- ptyalin- enzym
mucin- hlen (umožňuje polykání)
lysozym– desinfekce (ničí bakterie)
anorganického původu → vápník, fosfor
Polykání:
Pohybem jazyka- jazyk posune potravu nakonec dutiny ústní, dostane se na konec měkkého patra podráždí polykací reflex (z prodloužené míchy)
Zvedne se měkké patro, které uzavře vstup do nosohltanu a uzavře se i epiglottis potrava se nedostane do hrtanu
PERISTALTIKA– peristaltické vlny posunují potravu trávicí trubicí
Smršťování hladké svaloviny
STAVBA STĚNY TRÁVICÍ TRUBICE
1) sliznice– vystýlá trávicí trubici
– tvořena žlázovým epitelem výroba trávicích šťáv trávení- štěpení potravy
– výroba hlenu- ochrana před šťávami
– klouzání
– zábrana proti škodlivým mikroorganismům
2) podslizniční vazivo– spojuje sliznici ke svalovině
3) hladká svalovina kruhovitá– neovládáme jí vůlí
– PERISTALTIKA
4) vazivový obal – blána, která kryje trávicí trubici
HLTAN
- posouvá potravu do jícnu
JÍCEN
- 25 cm
- peristaltické pohyby- posouvání potravy do žaludku
– vytváří „kroužky“
ŽALUDEK
- svalnatý orgán, který je v horní dutině břišní vlevo nahoře
- příjem potravy- zadržení na 3-7 hodin
– asi 2 litry objem - potrava se zadrží v žaludku (tuky nejdéle)
- tekutiny jen protečou
- na začátku a na konci jsou svěrače (ČESLO, VRÁTNÍK), které slouží k zadržení přijaté potravy mechanické zpracování díky hladké svalovině, která se smršťuje a dochází k promíchávání potravy s žaludečními šťávami
- povrch uvnitř je zvlněný zvětšení plochy
- ve stěně žaludku jsou žlázy, které vyrábí žaludeční šťávy
ŽALUDEČNÍ ŠŤÁVY
- OBSAH:
99% vody
1% látky rozpuštěné ve vodě
kyselina chlorovodíková HCl– prostředí kyselé, pH 1-2, ničí bakterie
pepsinogen– neaktivní, neumí nic trávit; vlivem HCl se přemění na účinný (aktivní) enzym
pepsin– štěpí bílkoviny na kratší řetězce
mucin– vystýlá dutinu a chrání před pepsinem a k. chlorovodíkovou
chymozin– enzym, nejvíc u novorozenců poté ubývá novorozenec se živí mlékem, které by žaludkem jen proteklo a nezískal by žádné živiny. Díky chymozinu se mléko přemění na „tvaroh“ a dítě může čerpat živiny z mléka
PODNĚT K TVOŘENÍ ŠŤÁV:
- Přítomnost potravy v žaludku a dutině ústní
- Zrakové a čichové podněty
- Při stresu se tvoří méně žaludečních šťáv
Z žaludku odchází trávenina (řídká kaše) přes svěrač po malých kouskách do tenkého střeva
TENKÉ STŘEVO
- trávení potravy a vstřebávání živin do krve
- 4 až 5 m dlouhé, široké 3 cm
- tvořeno 3 částmi: dvanáctník
lačník
kyčelník 2/3 - sliznice pokryta klky a mikroklky- zvyšují až 600 krát plochu střeva
DVANÁCTNÍK
- ústí sem žlučovod a vývody slinivky břišní
- sousedí se slinivkou břišní a žlučníkem
- do dvanáctníku přitéká ze žlučníku žluč žlutohnědá, hořká tekutina, která vzniká v játrech a shromažďuje se ve žlučníku, který leží pod játry. Zde se shromažďuje do té doby, než je v dvanáctníku něco tučného žlučovody přivádí žluč do dvanáctníku
- žluč je nezbytná pro trávení tuků, ve žluči jsou žlučové soli. Ta způsobuje EMULGACI= rozdělení na menší kousky
- do dvanáctníku přitékají i trávicí šťávy ze slinivky břišní- pankreatická šťáva
- PANKREATICKÉ ŠŤÁVY: bezbarvá tekutina, mírně zásaditá- neutralizuje kyselou tráveninu z žaludku, denně asi 1l
- AMYLÁZY, LIPÁZY- štěpí bílkoviny, tuky
- Trávicí enzymy- TRYPSIN– štěpí cukry, tuky, bílkoviny
- 25 cm
- sliznice bohatě zřasena- slizniční klky produkce hlenu, stěny střeva neprodukují enzymy
- tvořeno hladkou svalovinou- peristaltické pohyby
- chemický rozklad potravy a odvádění živin do krve
- trávení probíhá hlavně ve dvanáctníku
LAČNÍK
- druhá část tenkého střeva, tvoří 3/5 délky celého tenkého střeva
- nejmohutnější trávení a vstřebávání živin
KYČELNÍK
- zhruba 2/3 zbývající délky
TLUSTÉ STŘEVO
- délka 1,5m; průměr 5-7cm
- nemá klky, jen nízké řasy
- začíná slepým střevem- slepý výběžek- APENDIX= červovitý přívěsek
- ČÁSTI T. STŘEVA
tračník vzestupný
tračník přímý
tračník sestupný
esovitá klička
konečník
řitní otvor
- začíná se plnit 4 až 8 hodin po požití jídla
- sliznice nemá klky, neprodukuje trávicí šťávy, vyrábí hlen- usnadňuje posouvání
- vstřebává se zde obrovské množství vody a solí- trávenina se zahušťuje
- Střevní mikroflora
hnilobní– rozkládají nevstřebané aminokyseliny amoniak (plyn)
kvasní– rozkládají nevstřebané cukry metan, CO2
– bakterie Escherichia coli- vyrábí vitamin K a B12
– bakterie rozkládají žlučové barvivo bilirubin– látky mají hnědou barvu - 3-4x za den se střevem posune mohutná peristaltická vlna je potřeba, aby v potravě byla vláknina, která podporuje peristaltiku
- vláknina: tvoří stěny buněk rostlin, celulóza – nemůžeme ji trávit
VLÁKNINA
- polysacharidy, hlavně celulóza- pro nás nestravitelná brání zácpě, slouží jako
- prevence proti rakovině tlustého střeva
- brání činnosti hnilobných bakterií, podporuje kvasné
- denní příjem by měl být 20-40g celulózy
- podpora peristaltiky
- ve slupce od ovoce a rajčat, zelenina, luštěniny, obilniny
- trávit celulózu dokáží někteří živočichové- např. termit, brvitka, bachořic
STOLICE:
- Vzniká 18- 20 h po přijetí potravy
- nestrávené a nestravitelné zbytky potravy
- Bakterie
- H2O, minerály, produkty štěpení bilirubinu
- Hromadí se v konečníku
VYPRAZDNŇOVÁNÍ
- Reflexní děj
- Informace prodloužená mícha konečník (svěrače, jeden ovlivňujeme) svěrače povolí VYPRÁZDNĚNÍ
ZÁCPA:
- Zadržování potravy, málo vlákniny, vstřebá se H2O stolice je tuhá
PRŮJEM:
- Když tlusté střevo posunuje stolici příliš rychle
- Příčiny: bakteriální choroby, stresy
SLINIVKA BŘIŠNÍ
- 20cm, protáhlá žláza
- v dutině břišní za žaludkem
- nejširší část – „hlava“ – leží v ohbí dvanáctníku
- bez slinivky nelze žít
- funguje jako exokrinní a endokrinní žláza
- na povrchu slinivky jsou lalůčky- mají vývod společně se shromáždí do jednoho vývodu = výroba trávicí šťávy
endokrinní
- mezi lalůčky se nachází jiné shluky buněk- Langerhansovy ostrůvky– výroba hormonu inzulin
- ostrůvky nemají žádný vývod a tak jde inzulin přímo do krve
- inzulín- podporuje vstup cukru do tkání a jeho využití
– hlídá hladinu cukru
JÁTRA
- největší žláza v našem těle
- 1,5 kg
- v dutině břišní pod bránicí
- složeny ze dvou laloků – levý (menší) a pravý (větší)
- vrátnicovou žilou ze střeva přichází živiny
- metabolické centrum- chemické reakce → vznik tepla (nejteplejší orgán našeho těla)
- detoxikační funkce: odbourávání alkoholu a dalších škodlivých látek
- vytváří se protrombin a fibrinogen, další důležité bílkoviny
- zadržuje krev (zásobárna)
- zásobárna železa= feritin –Fe
- zásobárna glykogenu (polysacharid) dostane se rychleji do krve
- z molekuly glukózy v řetězcích
- tvoří se žluč z HEPATOCYTŮ žlučník
- Před narozením krvetvorba
- Rozpad červených krvinek vznik BILIRUBINU- žlučové barvivo
- CIRHÓZA JATER = tvrdnutí jater
- jaterní tkáň se pomalu mění na tuhou, nepotřebnou vazivovou tkáň a celý proces probíhá dlouho a nepozorovaně
- ovlivňující faktory: dlouhodobé působení škodlivin, které jaterní tkáň i přes výjimečnou regenerační schopnost nedokáže dlouhodobě kompenzovat, alkohol (např. pivo), následek onemocnění žloutenkou BC
- příznaky:únava, slabost, nadýmání, narušení menst., problémy se sráž. krve, snadná tvorba modřin, krvácení z dásní, selhání ledvin, zvětšení sleziny
- vyšetření: jaterní testy (krev), ultrazvuk SONO, biopsie (odebrání morku jater tkáně)
- léčba: alkoholová abstence, hepatopnotektiva – regenerace jater. tkáně (pokud je nemoc v posledním stadiu jater)
HEPATITIDA (A, B, C) = žloutenka
- infekční – způsobené viry
- v játrech vzniká více bilirubinu – do krve žloutnutí kůže, bělma v očích
- nejméně nebezpečná hep. A „nemoc špinavých rukou“ – přenos ze stolice, přes ruce, do těla (nedostatečná hyg. na toaletě), je očkování
- B, C – pokud se neléčí chronické stadium – nedá se léčit, nádor v játrech, cirka jater, přenos: pomocí tělních tek. (krev – narkomani, při pohl. styku)
- proti B – očkování
- proti C – očkování zatím není
DALŠÍ ONEMOCNĚNÍ:
ZUBNÍ KAZ
- příčina: nejčastěji bakterií streptokok rozkládá cukry na slabé organické kyseliny ze skloviny se uvolňuje Ca a P, postupně sklovina rozpouští a mizí
- prevence: čištění zubů, fluor- zvyšuje tvrdost zubů, málo sladkého, žvýkačky (podporují tvorbu slin, které obsahují Ca a P)
ZUBNÍ KÁMEN
- vzniká ze zubního plaku, z uložených minerálů
PARADONTÓZA
- poškození ozubice
- pomáhají kyselé roztoky – stahují dáseň okolo zubu
ŽALUDEČNÍ VŘEDY
- narušuje mucin v žaludku, způsobí rozleptání
ZÁNĚT SLEPÉHO STŘEVA
- uložen v pravém podbřišku
- příčiny: podráždění- pecka, parazité, ale příčina stále není jasně známá
- projevy: náhlá bolest břicha, nevolnost, zvracení, malátnost, teplota, průjem, nadýmání, bolestivé píchnutí
- důležité vyhledat lékařskou pomoc
- léčení: chirurgické odstranění
RAKOVINA TLUSTÉHO STŘEVA A KONEČNÍKU
- příčiny vzniku: stravovací návyky- nadměrná konzumace tuků, nedostatek vlákniny, spálené jídlo, dědičnost, cigarety
- vznik:výrustek na sliznici – polip (dá se odstranit, nejsou zhoubné) zmutování polipů zhoubný množení
- projevy: krev ve stolici, poruchy vyprazdňování, pocit plnosti, bolest břicha, průjem, zvracení
- diagnóza: kolonoskopie (kolon= tračník) – zavedení kamery přes řitní otvor, rentgen, odebrání stolice
ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY
- malé, tvrdé zabraňují protékání žluči žloutenka
- tvoří se ve žlučovodech, nebo ve žluči, žlučníku
- žluč. kolika silná bolest podbřišku
- vznik: nerovnováha složek žluči (nadbytek cholesterolu) nesprávná strava (málo vlákniny a vit. C)
- příznaky: nadýmání, průjem, prudké záchvaty bolesti v podbřišku, nevolnost, zvracení
- žluč. záchvat – až 20 % populace prudká bolest, zvracení, zežloutnutí (bilirubin)
- chudé Afr. státy – zde se téměř nevyskytuje
- není nutná operace (operace – laparoskopie – odstranění i celého žluč.) hodně vody, vlákniny a vit. C
- prevence: nejíst tučná jídla, pravidelný pohyb, snídat
Koukni co o nás studenti říkají
Už od roku 2013 se staráme, aby naše materiály byly pro uživatele kvalitnější a přehlednější.