Vlastnosti látek
6. 6. 2021 2021-06-06 17:55Vlastnosti látek
Vlastnosti látek
Metody určování vlastností látek:
- pozorování
- očima (skupenství, barvu, lesk, tvar)
- nosem (vůni a zápach)
- jazykem (chuť)
- hmatem (vodivost tepla, hrubost povrchu, pružnost)
- ušima (zvukovou vodivost)
- pokus (experiment)
- zjišťuje chování látek za určitých podmínek
- příklady pokusů – hořlavost, chování při zahřívání, rozpustnost ve vodě
- měření
- teplota tání
- teplota varu
- hustota
- výpočet
- hustota z objemu a hmotnosti
Rozlišení vlastností kuchyňské soli, krystalového cukru a naftalenu
Látka | Vlastnosti | ||||
barva | zápach | rozpustnost | při zahřívání | ||
ve vodě | v benzínu | ||||
sůl | |||||
cukr | |||||
naftalen |
Test – ukoly:
- Které z uvedených dějů jsou chemické:
- A) mrznutí vody na rybníku o
- B) tavení skla o
- C) vypařování lihu o
- D) spalování uhlí o
- E) rezavění oceli o
- F) slazení kávy
- G) spalování benzínu v motoru auta o
- H) schnutí vypraného prádla o
- I) pečení chleba
- J) solení zasněžených vozovek
- Jaké předpokládáš výsledky pokusů ? – zahřívání benzínu v misce
- zahřívání kousku igelitu v plameni
- zahřívání křídy ve zkumavce
- Doplň v tabulce vlastnost, kterou se liší uvedené látky. (doplňte vždy jednu z těchto vlastností: pružnost, barva, zápach)
Látky | Vlastnost, která látky odlišuje |
benzín, voda, ocet | |
sklo, plexisklo | |
zlato, železo |
- Do tabulky dopiš vždy jednu vhodnou vlastnost
Látky | Vlastnosti | |
stejné | rozdílné | |
voda a líh | ||
cukr a sůl | ||
hliník a měď |
reklama