Karboxylové kyseliny a jejich funkční a substituční deriváty
14. 7. 2021 2021-08-30 18:12Karboxylové kyseliny a jejich funkční a substituční deriváty
Karboxylové kyseliny
a jejich funkční a substituční deriváty
Rozbor struktury
- COOH: karboxylová skupina
- = O: oxoskupina
- – OH: hydroxyskupina
- rozšířené v organismech
systematické: přídavné jméno (sloučenina + ová) kyselina (butanová kyselina = propankarboxylová kyselina)
- triviální: kyselina mravenčí
Fyzikální vlastnosti
- kyselina mravenčí: nejmenší molekula, kapalná
- nevyskytují se v plynném skupenství
- kratší alifatické řetězce (mravenčí, octová): většina rozpustná ve vodě (polární vazba v karboxylové skupině)
- rozpustnost ve vodě klesá s délkou řetězce > roste rozpustnost v organických rozpouštědlech (oktan, benzen)
- nižší kapalné, vyšší pevné, dvojsytné a aromatické krystalické látky
- vysoké teploty varu > kapalné vodíkové můstky
- silnější kyseliny než alkoholy, jinak slabé, nej. mravenčí
- slabé elektrolyty
Chemické vlastnosti (Podstata acidity karboxylových kyselin)
- O – H: polarita vazby > snadné odštěpení H > kyselost
- RCOOH + H2O <> H3O+ + RCOO–
- -C
- deriváty karboxylových kyselin – silnější než k. k.
- síla kyselin: závisí na uhlovodíkovém zbytku, + dvojná vazba, aromatické jádro, disociační konstanta
- indukční efekt (změna elektronové hustoty): zvýšení polarity i polarizovatelnosti (snadné odštěpení H)
- reakce s hydroxidy (neutralizace) > sůl a voda
- reakce s neušlechtilými kovy (redoxní) >sůl a vodík
- reakce s alkoholy (esterifikace) > ester a voda (důležitá reakce metabolismu)
Výskyt
- hojně v přírodě
- jedny z nejstarších objevených a izolovaných látek v přírodě
- volné/soli/estery
- hojně v živých organismech
Rozdělení
- dle počtu karboxylů: 1sytné, 2sytné, 3sytné… vícesytné
- dle uhlovodíkových zbytků: alifatické, cyklické, aromatické
- dle typu vazeb: nasycené, nenasycené
Monokarboxylové kyseliny – výskyt, význam, vlastnosti
- kyselina mravenčí HCOOH
- kopřivy, mravenci, vosy, včely
- bezbarvá, leptavá, ostře páchnoucí kapalina, baktericidní vlastnosti
- schopnost tvořit vodíkové můstky: teplota varu i tání podobné vodě
- soli: mravenečnany = formiáty
- využití: součást barviv, výroba dalších org. látek, konzervační látky E – 236
- kyselina octová CH3COOH
- 8% roztok = ocet
- bezbarvá kapalina štiplavého zápachu
- konzervační l., odstraňování vodního kamene, léčiva, acetátové hedvábí
- v kvasných procesech (ox. ethanolu > acetaldehyd > kys. octová)
- netoxická (acetaldehyd – toxický)
- výroba kyseliny acetylsalicylové (v acylpyrinu)
- soli: octany, acetáty
- kyselina máselná (butanová) CH3CH2CH2COOH
- olejovitá, nepříjemně páchnoucí kapalina
- ester: v másle
- soli: butyráty
- vyšší mastné kyseliny (součástí tuků)
- kyselina palmitová (C15H31COOH) – pevná látka, palmový olej, deriváty k výrobě napalmu
- kyselina stearová (C17H35COOH) – pevná látka, soli stearany, mýdlo a prací prostředky
- kyselina olejová (C17H3COOH) – nenasycená > kapalná
- palmitová + stearová > stearin (svíčky, krémy), estery s glycerolem v tucích, alkalická hydrolýza > soli (mýdla)
- aromatické kyseliny
- kyselina benzoová (benzen karboxylová kyselina)
- bezbarvá krystalická látka
- potravinářství a lékařství
- soli: benzoáty, konzervant, E 120, soli – konzervační l.
- cyklohexan karboxylová kyselina
- kyselina benzoová (benzen karboxylová kyselina)
- kyselina ftalová: bílá krystalická látka, zahřátí > ftalanhydrid – výroba barviv, indikátorů, plastů
Dikarboxylové kyseliny
- kyselina tereftalová: soli tereftaláty, bílá krystalická látka, umělá vlákna (polyester)
- kyselina šťavelová (ethandiová): krystalická jedovatá látka, v rostlinách jako soli, mořidla, analytická chemie
- kyselina adipová (hexandiová): bílá krystalická látka, syntetická vlákna
- kyselina fumarová (trans – butendiová): potravinářství – prášek do pečiva, šumivé prášky
- kyselina vinná
- kyselina malonová (propandiová)
- kyselina jantarová (butandiová)
- kyselina glutarová (pentandiová)
- kyselina maleninová (cis – butendiová)
Charakteristické reakce KK (neutralizace a esterifikace)
- neutralizace:
- reakce kyseliny s hydroxidem za vzniku soli a vody
- CH3COOH + NaOH > H2O + CH3COO– Na+
- CH3COO– Na+ + HCl > NaCl + CH3COOH
- esterifikace:
- reakce karboxylové kyseliny s alkoholem za vzniku esteru
- HCOOH + CH3OH > HCOOCH2 + H2O
- estery: esence – potravinářství, estery vyšších mastných kyselin a glycerolu > součástí tuků a olejů, organická rozpouštědla
- zahřívání k. k.:
- uvolňují H2O
- uvolňují CO2
- uvolňují H2O i CO2
- alkalická hydrolýza:
- reakce s H2O a NaOH/KOH > soli (zmýdelnatění, základ mýdel)
Rozdíl mezi substitučními a funkčními deriváty a jejich přehled
- funkční deriváty: k záměně dochází ve funkční skupině
- soli (neutralizace)
- nahrazení celé OH skupiny
- acyl halogenidy (R-COX)
- anhydridy >
- estery (R-COOR)
- amidy (NH2)
- nitryly (R-CΞN)
- substituční deriváty: k záměně dochází na uhlíkovém řetězci
- halogenkyseliny (R-CHX – COOH)
- kyselina trichloroctová (nejsilnější k. k.)
- aminokyseliny (R – CHNH2 – COOH)
- tvoření vnitřní soli (neutralizace uvnitř kyseliny)
- hydroxykyseliny (R – CHOH – COOH)
- kyselina citrónová
- kyselina jablečná
- ketokyseliny (R – CO – COOH)
- kyselina pyrohroznová
- halogenkyseliny (R-CHX – COOH)
Význam kyseliny acetylsalicylové
- aromatická karboxylová kyselina
- bílá krystalická látka
- mírně rozpustná ve vodě, slabě kyselá
- léčba bolesti (analgetikum), horečky (antipyretikum) a zánětu (antiflogistikum)
- nejstarším synteticky připraveným léčivem (aspirin, acylpyrin, anopyrin)
- obsažena ve vrbové kůře
- příprava z fenolu
- zahříváním kyseliny salicylové
Deriváty kyseliny uhličité a jejich význam
- fosgen
- obě – OH skupiny jsou nahrazeny chlorem
- bezbarvý plyn, jedovatý, dusivé účinky, leptá sliznice
- používal se v 1. světové válce jako bojový plyn – při styku s vlhkými sliznicemi se fosgen
- rozkládal na CO2 a kys. HCl. Ta ničila tkáně plic a dalších orgánu, které byly vystaveny
- působení fosgenu. Vojáci se proti působení fosgenu, před tím něž jim byly přidělovány
- plynové masky chránily tím, že si přes obličej vázaly mokré kusy látky
- dnes se využívá k organickým syntézám
- močovina
- bezbarvá krystalická látka
- produkt katabolismu bílkovin u savců, ryb a obojživelníků
- první organická sloučenina připravená uměle z anorganických surovin, a to zahříváním kyanatanu amonného. Připravil ji F. Wöhler v roce 1828.
- využití: výroba hnojiv, přidává se do krmných směsí pro dobytek (je obsažena i v ledové
- čokoládě)
Mísení roztoku organických kyselin.
reklama