Trávicí soustava
12. 7. 2021 2021-08-04 12:22Trávicí soustava
Trávicí soustava
zúčastňuje se na přeměně látek:
- trávením (mech. a chem. zpracování potravy)
- vstřebáváním (převod jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismu)
- odstraňováním nestravitelných odpadních látek z organismu
TRÁVICÍ TRUBICE
- začíná otvorem ústním a končí otvorem řitním, připojeny – slinivka břišní, žlázy slinné a játra
- stěny trávicí trubice se skládají z:
sliznice
- slouží buď jako výstelka, žlázový epitel, nebo resorpční buňky
- žlázové buňky jsou buď roztroušené, nebo se shlukují a tvoří váčky a trubičky
- šťávy, které produkují mají buď funkci (sekrety), nebo jsou to odpadní produkty (exkrety)
- některé žlázy jsou bez vývodu, nebo s vnitřní sekrecí
podslizniční vazivo
- řídké
- nacházejí se v něm hrubší kmeny cévní
- připevňuje sliznici ke svalové vrstvě
svalová vrstva
- začátek t. trubice a dolní konec konečníku- příčně pruhovaná, jinak hladká svalovina
- hladká svalovina tvoří a) vnitřní vrstvu – kruhovitě uspořádaná, b) vnější vrstvu – uspořádaná podélně – zajištěny peristaltické pohyby – posouvání potravy
řídký vazivový obal
- tvoří zevní povrch trávicí trubice
Trávicí trubice je tvořena dutinou ústní, jícnem, žaludkem, tenkým a tlustým střevem, trávicími žlázami a konečníkem.
DUTINA ÚSTNÍ
- tvrdé a měkké patro
- mandle patrová-podlouhlý útvar s rozbrázděným nervovým povrchem
- jamky jsou vyplněny buňkami, leukocyty(ochrana proti infekci), nebo bakteriemi
- tři velké páry slinných žláz( příušní, podčelistní a podjazyková)
- sliny- lepší rozmělnění potravy(99% vody+ 0,7% organických látek a 3% anorganických látek), obsahují amylázu(štěpí polysacharidy), mucin(dodává slinám kluzkost) a lyzozym(ničí bakterie a choroboplodné zárodky)
- dásně – ukotvení zubů
- zuby – slouží k rozmělnění potravy
- řezáky – incisivus
- špičáky – caninus
- zuby třenové – premoláry
- stoličky – moláry
DĚTSKÝ(MLÉČNÝ) CHRUP
– 20 zubů, chybí zuby třenové
– značí se malými písmeny
- vzorec: m2 m1 c i2 i1
- do 15. roku
TRVALÝ CHRUP
- 32 zubů
- značí se velkými písmeny
- vzorec: M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1
- jazyk
- svalnatý organ
- obrací a posouvá potravu, účastní se při tvorbě řeči
- zadní část – kořen – se připojuje k jazylce
- na hranici kořene a hřbetu jazyka jsou chuťové pohárky
- svalnatý organ
- hltan – společná část dýchací a trávicí soustavy
- nosohltan- pomocí Eustachovy trubice je spojen se středoušní dutinou
- ústní část hltanu- kříží se zde polykací a dýchací cesty
- hrtanová část- proti hrtanu neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou
ŽALUDEK
- vakovitý orgán
- česlo- část navazující na jícen
- vystlán sliznicí z jednojaderného válcového epitelu, který tvoří žlázky produkující žaludeční šťávy:
- kyselina chlorovodíková(tvoří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky přeměňuje některé nerozpustné látky na rozpustné, umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin)
- pepsin (štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy)
- mucin (zásaditý hlen-ochranný povlak sliznice-chrání před natrávení sliznice žaludečními šťávami)
TENKÉ STŘEVO
- 3-5m dlouhé a 3cm široké
- klky – výběžky pro lepší trávení
- dvanáctník- otvírá se do něj vývod žlučový a vývod slinivky břišní
- lačník
- kyčelník
- střevní šťávy
- peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny)
- lipázy (štěpí tuky)
- amylázy (štěpí cukry)
- v horní části střeva jsou buňky produkující při styku s tráveninou hormon sekretin a pankreozymin
TLUSTÉ STŘEVO
- 1,5m dlouhé a má průsvit 5-7cm široký
- Části:
- slepé střevo – vytváří kapsu, do které ze strany vyúsťuje tenké střevo
- červovitý přívěšek – lymfatická žláza na spodině slepého střeva
- tračník- vzestupný, příčný a sestupný
- tlusté střevo nemá klky
- plní se 4-8 hodin po jídle
- hromadí se v něm nestravitelné zbytky, vstřebává voda, soli a vitamíny, žijí zde bakterie hnilobné a kvasné
- pro správné fungování střeva je nutná vláknina v potravě
TRÁVICÍ ŽLÁZY
SLINIVKA BŘIŠNÍ
- součástí pankreatické šťávy jsou:
- a) trypsin (štěpí bílkoviny
- b) lipázy (štěpí tuk)
- c) amylázy (štěpí cukry)
JÁTRA
- největší žláza v těle(1,5kg) uložená v pravé brániční klenbě
- skládají se z lalůčků, tvořených jaterními buňkami seřazenými v trámečky
- trámečky tvoří dvě řady-mezi nimi je vylučována žluč, která odtéká do žlučovodů, potom do vývodu jaterního k němuž je po straně připojen žlučník
- žluč – vazká kapalina žlutohnědé barvy
- denně 0,8-1litr
- obsahuje bilirubin)žlučové barvivo
Význam jater při látkové přeměně:
- ukládání glukózy ve formě glykogenu
- novotvoření glukózy
- tvorba tuků ze sacharidů
- dusík převáděn na močovinu
- syntetizují se zde plazmatické bílkoviny
- zásobárna vitamínů B12, A, D, E, K
- odbourávání hemoglobinu
- syntéza látek pro srážlivost krve
- tvoří se zde velké množství tělesného tepla
Onemocnění jater:
- hepatitidy
- virová hepatitida typu A – příznaky podobné chřipce při nedodržování hygienických zásad
- virová hepatitida typu B – podobná, ale šíří se krví- „sérová hepatitida“
- alkoholická hepatitida
- nadměrnou spotřebou alkoholu
- zánět jaterních buněk – zánik
- zjizvená tkáň-cirhóza
- žlučové kameny – vznikají z cholesterolu
reklama