Chemické složení organismů
12. 7. 2021 2021-08-04 12:17Chemické složení organismů
Chemické složení organismů
1. Látkové složení
- A) Organické látky (Sacharidy,Lipidy,Proteiny,Nukleonové kyseliny,Enzymy,Vitamíny)
- B) Anorganické látky (soli,plyny,voda)
Organické látky
1. Sacharidy
- Sloučeniny kyslíku,uhlíku,vodíku
- Vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách
- Význam-zdroj energie,stavební a zásobní látky
a) MONOSACHARIDY (jednoduché cukry)
- skládají se z 1 molekuly cukru
- fruktosa(ovocný cukr)
- glukosa(hroznový cukr)
- galaktosa(součást mléčného cukru)
- riboza(součást nukleonových kys.-RNA)
- deoxyriboza(součást nukleonových kys.-DNA)
b) DISACHARIDY
- 2 molekuly monosacharidů
- spojeny glykosidovou vazbou
- maltosa=sladový cukr(2x glukosa)
- laktosa=mléčný cukr(glukosa+galaktosa)
- sacharosa=řepný cukr(glukosa.+fruktosa)
c, POLYSACHARIDY
- Mnoho molekul monosacharidů
- Mají různé vlastnosti a v organismu plní různé funkce
Zásobní polysacharidy
- Nerozpouštějí se v roztoku,jen bobtnají
- Škrob – u rostlin
- Glykogen – u živočichů
Stavební poloyscharidy
- Jsou plně nerozpustné ve vodě
- Celulosa-u rostlin v buněčné stěně,v přírodě nejrozšířenější)
- Chitin-ve spojení s proteiny je základem kutikuly hmyzu,ve spojení uhličitanem vápenatým součást schránek,krunýřů
- Mannan-v buněčné stěně kvasinek
Se speciálními funkcemi
Glykosaminoglykany
- v hlenovitých sekretech trávicí a dýchací soustavy
Proteoglykany
- tvoří vnější povrch buněk
2. Lipidy
- hydrofobní látky (= neslučitelné s vodou)
- estery vyšších karboxylových kyselin (stearová,palmitová,olejová) a alkoholu (glycerol)
- a) nasycené – stearová,palmitová (tuhá konzistence tuků)
- b) nenasycené – olejová (oleje)
Význam:
- zdroj energie
- ochranná fce
- stavební l.
- termoregulace
- zásobní látky
Lipidy:
- A) jednoduché (tuky,vosky)
- B) složené (fosfolipidy,glykolipidy)
A) Jednoduché lipidy
Tuky
- Důležité pro pohybující se organismus,výhodný zdroj energie
- Zásobní l.(podkožní tuk u živočichů,oleje u rostlin))
Vosky
- Regulace odpařování vody
- Ochranná fce (rostlina voskovka)
- Termoregulace(lanolin(ovčí vlna)včelí vosk)
B) Složené lipidy
Fosfolipidy
- navíc v molekule kyselina fosforečná+dusíkaté l
- jsou důležitou součástí biomembrán
Glykolipidy
- obsahují jiný typ alkoholu (sfingosin)
- obsahují cukernou složku
- součást biomembrán
- v nervových pochvách
- v mozku
Izoprenoidní lipidy
- od lipidů se liší ,mají jednu společnou vlastnost-rozpustnost v organických rozpouštědlech
Steroidy
- Steroly-cholesterol
- Žlučové kyseliny(cholová)
- Steroidní hormony (testosteron, progesteron, estogeny)
Terpeny (=Karotenoidy) – rostlinná barviva (karoteny,xantofyly,vitamin A,kaučuk,mentol,kafr)
3. Bílkoviny = Proteiny
- makromolekulární látky
- zákl.stav. jednotka bílkovin:aminokyseliny
- spojeny peptidovou vazbou
- počet a pořadí aminokyselin v bílkovin. řetězci ovlivňuje vlastnosti bílkovin
- počet,druh pořadí jsou pro každou b. charakteristické
- pořadí aminokyselin určuje prim. strukturu bílkovin
- Aminokyseliny-COOH-karboxilová
- NH2 -aminová
- Obecný vzorec aminokys. R-CH-COOH-NH2
- Podílejí se na stavbě a obnově bioplazmy
- Na obranných pochodech v organismu (imunoglobuliny)
- Specializované bílkoviny. mají schopnost na sebe vázat urč. látky a rozvádět je po těle (Hemoglobin,-kyslík,Transferin-železo)
- V těle také jako hormony –mají regulační význam(řídí růst a vývoj organismu)
- Jako biokatalyzátory-řídí průběh biochem..reakcí)
- Některé produkovány mimo buňky-součást ochranných oporných struktur-(Kolagen,Sklerotik-součást kutikuly hmyzu)
Dělení dle tvaru:
- Globulární(do klubíčka)
- Fibrilární(vlákno)
Dělení dle rozpustnosti:
- Rozpustné (koloidní roztoky)
- Nerozpustné (součást pojivových struktur)
Dělení dle stavby:
1. Jednoduché
- tvořeny jen aminokys.
- Např.:Histony (v jádře),albuminy,globuliny,protaminy
2.Složené
- aminokys.+nebílkovinná složka
Nukleoproteiny
- v jádře(např. nukleohistonový komplex-DNA+histony),v cytoplazmě
Chromoproteiny
- obsahují barevnou složku
- vážou na sebe např.kyslík,železo
- Hemoglobin,Hemokyanin,Myoglobin
Glykoproteiny
- obsahují cukernou složku
- součást membrán
- některé enzymy,hormony
Lipoproteiny
- obsahují tukovou složku
- součást membrán
- v krvi jako plazmatické bílkoviny
4. Nukleonové kyseliny
- makromolekulární látky složené z nukleotidů:RNA a DNA
- význam – nositelé genetické informace,umožňují syntézu bílkovin
- v organismu je jich asi 1% z celkového množství organických látek
- spojeny vodíkovými můstky-vznikají mezi párovými dusíkatými bázemi
A-T
C-G
T-A
G-C
Deoxyribonukleová kyselina DNA(DNK)-tvořena 2 vlákny(pravotočivá dvoušroubovice)
Dusíkaté báze-Adenin,thymin,cytosin,guanin.+ deoxyribóza(=cukerná složka)+H3PO4
- v jádře buněk,mitochondriích,v některých plastidech
- hlavní nositelky genetických informací
- řídí syntézu bílkovin
- důležité při reprodukci živočišných virů
REPLIKACE DNA
Při replikaci vznikají z 1 molekuly DNA 2 strukturně shodné molekuly dceřiné
- Dochází k rozvinutí a uvolnění jednotlivých řetězů dvoušroubovice DNA (zanikají vodíkové vazby mezi bázemi nukleotidových párů)
- Polynukleotidové řetězce slouží jako vzory(matrice),ke kterým se na základě komplementarity přiřazují volné nukleotidy (např. k nukleotidu ,který obsahuje adenin se přiřazuje nukleotid s thyminem apod.)
- Jednotlivé nukleotidy se mezi sebou spojují vazbami a vytvoří nový polynukleotidový řetězec,jehož pořadí nukleotidů je komplementárně určeno pořadí nukleotidů v matricovém řetězci
Z původní molekuly DNA vznikají dvě dvouřetězcové dceřiné molekuly ve které jeden řetězec pochází z původní mateřské molekuly DNA a druhý je nově vytvořený.
Ribonukleová kyselina RNA (RNK)-jednovláknová
Adenin,cytosin,guanin,uracil+ ribóza(=cukerná složka)+H3PO4
- v jádře,v ribozomech,cytoplazmě
- důležité pro tvorbu bílkovin
- důležité pro pochody v organismu(růst,vývoj)
- důl. pro reprodukci rostlinných virů
druhy RNA:
- mRNA-informační-informace o pořadí aminokyselin
- tRNA-transferová-přenos aminokyselin
- rRNA-ribozomální-tvoří stavební složku ribozomálních podjednotek
5. Enzymy = biokatalyzátory
- látky bilkoviného charakteru
- řídí průběh všech biochemických reakcí
- zpomalují či zrychlují průběh reakce
- zajišťují průběh reakce
- usměrňují průběh biochem. reakce
Složení:
- Bílkoviná složka = APOENZYM – zajišťuje vazbu enzymu na substrát
- nebílkoviná složka =KOENZIM(např. vitamín,iont kovu) – odpovídá za průběh reakce
6. Vitamíny
- -nezbytné pro živočišné organismy (-nemohou si je sami vyrobit)
- -vznikají v rostlinách
- Hypovitaminóza= nedostatek vitamínů v těle(méně než optim. množství)
- Avitaminóza= úplný nedostatek vitamínu v těle
- Hypervitaminóza= nadbytek
Dělení:Rozpustné v tucích-A,D,E,K
Rozpustné ve vodě-B,C,H…
A-Retinol
- provitamín-betakaroten
- součást rhodopsinu(oční purpur)
- zajišťuje dobré vidění,ovlivňuje tvorbu epitelu,vaziva ,sliznic,působí na růst kostí,má protizánětlivé účinky)
- nedostatek: šeroslepost,rohovatění sliznic,poruchy růstu
- nadbytek – poruchy trávicí soustavy
- zdroj :ovoce,zelenina,játra,rybí tuk,mléčný tuk
D-Kalciferol
- provitamíny-ergosterol,7-dehydrocholesterol
- tvorba vitamínu D v kůži za účasti UV záření
- další zpracování v ledvinách,ukládání v játrech
- Význam: metabolismus CA a P,mineralizace kostí
- Nedostatek: u dětí – křivice=měknutí a deformace kostí, u starších odvápnění kostí osteoporóza,větší kazivost zubů
- Nadbytek: nadbytečné ukládání Ca do tkání
- zdroj: mléko,ryby,droždí,játra
E-Tokoferol
- Význam: podporuje činnost pohlavních žláz,pro správný průběh těhotenství,prevence křečových žil,prevence nádorových onemocnění,antioxidační účinky
- Nedostatek: poruchy plodnosti ,poškození jaterních buněk.,rozpad ČK,poruchy svalového metabolismu
- Nadbytek: nevolnost,zvracení, bolesti svalů
- Zdroj: obilné klíčky,vejce,mléko,maso
K-Fylochinon
- Význam: důležitý pro tvorbu krevní srážlivosti(podílí se na syntéze krevních srážecích faktorů
- Nedostatek: svévolné krvácení,zpomalení srážení krve- nedostatečná tvorba protrombinu
- Nadbytek: rozpad červených krvinek, poškození jater
- Zdroj: zelenina,tvoří ho střevní bakterie
B1-Thiamin
- Význam: metabolismus cukrů,chrání nervovou tkán a srdce(myokard)
- Nedostatek: únava,bolest hlavy,záněty periferních nervů,otoky,svalová atrofie,selhávání srdce,při avitaminóze BERI BERI
- Zdroj: droždí,obilné klíčky,mléko
B2-Riboflavin
- Význam: důl.součást dýchacích enzymů
- Nedostatek: křeče,záněty sliznic,oční choroby(poškození sítnice a rohovky)
- Zdroj: droždí,mléko,játra,vejce
B3-Niacin (kyselina nikotinová,vit PP)
- Význam: součást koenzymů,pro metabolismus
- Nedostatek: nechutenství,deprese,záněty sliznic,průjmová onemocnění
- Zdroj: droždí,mléko,obilí,játra,zelenina,ryby,maso
B5 – kyselina pantothenová
- Význam: součást koenzymu vit A,pro metabolismus,ovlivňuje tvorbu krve
- Nedostatek: poruchy CNS,křeče svalů
- Zdroj: droždí obilí,mléko,játra
B6 – Pyridoxin
- Význam: metabolismus aminokyselin
- Nedostatek: křeče,kožní záněty,deprese,chudokrevnost
- Zdroj: obilí,mléko,droždí
B12
- Význam: důležitý pro krvetvorbu ,pro tvorbu NK,podporuje chuť k jídlu,podporuje činnost CNS
- Nedostatek: nervové poruchy,záněty sliznic,poruchy krvetvorby(anémie)
- Zdroj: játra,střevní bakterie,ledviny
M – kyselina listová, vitamin B10
- Význam: Syntéza NK,tvorba aminokyselin,tvorba protilátek v těle,podporuje růst
- Nedostatek: poruchy růstu,nervové poruchy
- Zdroj: droždí játra,obilí, zelenina
H – Biotin
- obsahují ho všechny živočišné buňky
- podporuje růst a dělení buněk
- součást enzymů
- Nedostatek: kožní záněty,deprese
- Zdroj: střevní bakterie.,mléko, maso,droždí,obilí
C – kyselina askorbová
- Význam: podporuje obranyschopnost organismu,antioxidační účinky,působí na tvorbu opěrných tkání,brání vzniku nitrosaminů(karcinogeních látek vznikajících z dusičnanů)
- Nedostatek: únava,náchylnost k nemocem,avitaminóza-krvácení z dásní,vypadávání zubů,kurděje
- Zdroj: šípek,černý bez,citrusy,papriky,zelí
Hormony
- důležité pro růst vývoj org.,rozmnožování,látková přeměna
- vznik v žlázách s vnitřní sekrecí
- vylučovány do krve,rozváděny do patřičných orgánů
- řídící úlohu mezi žlázami s vnitřní sekrecí má hypofýza(podvěsek mozkový)
- činnost žláz s vnitřní sekrecí kontroluje nervová soustava
- Např.: štítná žláza.,příštítná tělíska,šišinka(epifýza),brzlík(thymus),nadledvinky,slinivka břišní,pohlavní žlázy
B) Anorganické látky
Voda
- 75% v organismu
- důležité rozpouštědlo
- vhodné prostředí pro průběh chemických reakcí
- sama je významná reakční složka
- podílí se na termoregulaci(schopnost hromadit hodně energie,dle potřeby ji uvolňuje)
- zůstává kapalná v širokém rozsahu teplot
- zdroj protonů a neutronů
Soli
- ve formě iontů-kationty Na +,K+Ca2+,Mg2+,aniony-Cl¨
- ve formě sloučenin-součást opěrných a ochranných struktur(křemičitany,uhličitany)
- -důležité pro transportní pochody
- význam při osmotických pochodech
- reakce s některými makromolekulárními látkami-ovlivňují jejich funkci
Plyny-Co2,O2,N2
2.prvkové složení organismu
-Prvky vyskytující se v bioplazmě´= biogenní prvky
rozdělení dle % zastoupení:
Makrobiogenní 0,1-50% sušiny
C,O,H,N P,S,Ca,Mg,Na,K,Cl,Fe
Mikrobiogenní 0,01-0,001% sušiny
Zn,,Mn,Cu,Mo,I,Co
Ultramikrobiogenní=Stopové prvky-méně než 0,001%sušiny
F,B,Br,Se,As,Si,Al,Li,TI,V,Ni,Au
Makrobiogenní prvky jsou základní stavební částice látek,z nichž jsou budována těla organismů.Mikrobiogenní a stopové prvky podminují funkci katalyzátorů. Pro zdravý život organismu jsou důležité všechny biogenní prvky .
SUŠINA = zbytek těla organismu po odstranění vody,obsahuje organické a anorganické látky
POPELOVINA = zbytek těla po spálení-obsahuje jen anorganické látky